Vorige Artikel 3 van 4 Volgende

opgaaf ICP

Opgaaf ICP

ICP = intracommunautaire prestatie, oftewel leveren of verwerven van goederen en diensten aan of uit andere lidstaten van de Europese Unie.

Een intracommunautaire levering ontstaat als goederen of diensten vanuit Nederland naar een andere EU-lidstaat gaan. Deze levering is in het andere EU-land belast met btw. Zit je in de E-commerce, dan gelden sinds 1 juli 2021 andere regels met betrekking tot de btw: zie hiervoor het artikel btw-regels EU E-commerce

Als je goederen of diensten levert aan een andere EU-lidstaat, vermeld je op de factuur ‘btw-verlegd’ en pas je het 0-tarief toe. Op de btw-aangifte wordt bij vraag 3b het totaalbedrag van alle intracommunautaire leveringen in een bepaald tijdvak vermeld.

Vervolgens vul je op de ICP-opgaaf in: het btw-nummer van de afnemer, het tijdvak waarin de prestatie geleverd is, het betreffende EU-land en het bedrag. Het is belangrijk dat het btw-nummer van de afnemer wordt gecheckt op geldigheid. Dit kan hier: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/

Let op: 

Het totaalbedrag op de ICP-opgaven moet gelijk zijn aan het totaalbedrag op de btw-aangifte, maar let op: een ICP-opgaaf moet worden gedaan uiterlijk de maand na de maand waarin de prestatie heeft plaatsgevonden,  (soms is het per 2 maanden, of per jaar maar hiervoor moet je toestemming hebben van de belastingdienst) terwijl de btw-aangifte per kwartaal gaat. Heb je dus in bijvoorbeeld het tweede kwartaal in april en mei intracommunautaire prestaties verricht, heb je de opgaaf ICP al gedaan in mei en juni, terwijl de btw-aangifte in juli plaatsvindt.

Als je goederen of diensten verwerft uit een andere EU-lidstaat zijn deze goederen of diensten belast met Nederlandse btw. Deze btw geef je aan bij vraag 4b van de btw-aangifte en mag je meteen weer aftrekken als voorbelasting. Per saldo betaal je dus geen btw. Voor verwerven van goederen of diensten hoeft geen opgaaf ICP te worden gedaan.

© 2016 - 2021 Van Andel administratieve dienstverlening | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel