Vorige Artikel 1 van 4 Volgende

btw-plichtig of niet

btw-plichtig of niet

Niemand kan om de fiscus heen, een ondernemer zeker niet. Omzetbelasting of btw is vaak de eerste belasting waar een ondernemer mee te maken krijgt en het is ook meteen de belasting waar een ondernemer het vaakst mee te maken krijgt. Op bijna elke factuur die je verstuurt, op bijna elk bonnetje of elke factuur die je ontvangt, staat btw.

Volgens de belastingdienst ben je ondernemer voor de btw als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent en deelneemt aan het economisch verkeer. Maar hier zijn uitzonderingen op: werk je bijvoorbeeld als artiest, dan hoef je geen btw in rekening te brengen aan je klanten. Daar staat tegenover dat je ook geen btw mag aftrekken van de uitgaven die je hebt gedaan. Let op: van deze regeling hoef je geen gebruik te maken.

Het kan ook zijn dat je goederen of diensten levert die vrijgesteld zijn van btw, bijvoorbeeld als je als zelfstandige werkzaam bent in de gezondheidszorg of het onderwijs. Bepaalde diensten in de gezondheidszorg of het onderwijs zijn echter wel met btw belast zoals de keuring voor het rijbewijs en werkzaamheden op het gebied van organisatieadvies.

Kortom, een woud aan regels! Wil je als zelfstandig ondernemer beginnen is het dan ook verstandig om te onderzoeken welke btw-regels voor jou van toepassing zijn, of om hierover advies in te winnen bij je administratiekantoor.

© 2016 - 2021 Van Andel administratieve dienstverlening | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel