Vorige Artikel 8 van 8 Volgende

kleineondernemersregeling

Kleineondernemersregeling

Sinds 1 januari 2020 is de kleineondernemersregeling vernieuwd en een stuk eenvoudiger geworden. Een ondernemer met een omzet van maximaal € 20.000,- per jaar, hoeft geen btw meer in rekening te brengen aan zijn afnemers. Maar deze ondernemer kan dan ook geen voorbelasting meer aftrekken. De verplichting om elk kwartaal btw-aangifte te doen vervalt.

Deze regeling geldt alleen voor in Nederland verrichte leveringen en diensten. Levert een ondernemer bijvoorbeeld aan bedrijven binnen de EU, dan moet er wel aangifte worden gedaan.

Met de nieuwe regeling mogen ook rechtspersonen zoals b.v.’s, verenigingen en stichtingen gebruik maken van de KOR. Dit was met de oude regeling niet het geval.

Gebruik maken van de KOR is niet verplicht en ook niet altijd handig. Een ondernemer die de btw verlegt, mag wel voorbelasting aftrekken en kan dus beter geen gebruik maken van de KOR.

Op de site van de belastingdienst staat een handig hulpmiddel waarmee de ondernemer zijn omzet kan bepalen. Hierin staat ook welke omzet meetelt en welke niet.

Om in aanmerking te komen voor de nieuwe KOR moet de ondernemer voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De onderneming moet in Nederland gevestigd zijn.
  • De omzet van de ondernemer is per jaar niet meer dan € 20.000,-
  • De ondernemer is btw-ondernemer

Wat nu als de omzet toch boven de € 20.000,- uit komt?

Als dit gebeurt, en dit is natuurlijk geweldig, gaat de ondernemer vanaf dat moment weer btw-facturen sturen, doet hij weer aangifte en belangrijk: hij meldt voor de KOR zich af bij de belastingdienst met het afmeldingsformulier.

 

 

© 2016 - 2021 Van Andel administratieve dienstverlening | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel