Vorige Artikel 4 van 8 Volgende

btw-privé

Btw privé heeft te maken het privégebruik van de auto van de zaak. De belastingdienst gaat er standaard vanuit dat de auto van de zaak ook privé wordt gereden. En omdat de consument de btw moet betalen, moet een deel van de in het boekjaar afgetrokken btw worden terugbetaald.

Globaal werkt het als volgt:

Tijdens het boekjaar (meestal gelijk aan kalenderjaar) haal je de btw onder andere uit de brandstof- en onderhoudsbonnen. Bij de laatste btw-aangifte van een boekjaar moet je de btw-privé aangeven.

Als je een goede kilometerregistratie bij hebt gehouden, kun je berekenen wat je werkelijke privégebruik is geweest. De belastingdienst heeft hier een berekening voor.

Heb je geen sluitende kilometerregistratie, dan bereken je 2.7% van de cataloguswaarde van de auto. Is de auto ouder dan 15 jaar, dan mag de waarde economisch verkeer worden genomen. Als de auto vijf jaar of langer in gebruik is, of als je een auto hebt gekocht zonder btw (marge-auto of van een particulier) mag je 1.5% nemen van de cataloguswaarde of van de waarde economisch verkeer.

Heb je bijvoorbeeld een nieuwe auto van 75.000 euro en die is drie jaar in gebruik, dan betaal je 2025 euro btw terug. Rijd je daarentegen een auto van 16 jaar oud met een waarde economisch verkeer van 1500 euro, ook drie jaar in gebruik, dan betaal je slechts 40 euro btw terug. Heb je deze auto ook nog gekocht als marge-auto, dan betaal je nog maar 22 euro btw terug.

Als je veel kilometers maakt, en daardoor een hoop brandstofbonnen,  onderhoudsbonnen, en misschien leasekosten hebt, kun je tijdens het boekjaar behoorlijk wat btw terugvorderen. Btw over de aanschaf kun je ook terugvorderen. Vaak is dit meer dan wat je aan het einde van het boekjaar terug moet betalen aan btw-privé. Bovendien zijn al deze kosten net als de afschrijving van de auto, zakelijke kosten.

Rijd je je auto privé, dan is dit allemaal niet van toepassing. In dat geval bereken je de in een boekjaar zakelijk verreden kilometers x 0.19. De uitkomst hiervan boek je als zakelijke kosten.

© 2016 - 2021 Van Andel administratieve dienstverlening | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel