Vorige Artikel 2 van 8 Volgende

verleggingsregeling

Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, wordt, indien de verleggingsregeling wordt toegepast, de btw verlegd van de ondernemer naar de afnemer. De ondernemer die de btw verlegt, vermeldt dit op zijn factuur en past het 0-tarief toe. Het btw-nummer van de afnemer naar wie de btw wordt verlegd, wordt eveneens op de factuur vermeld. Dit alles moet wel worden geregistreerd in de btw-aangifte: als je als ondernemer btw verlegt, vul je de omzet waarop de verlegging betrekking heeft in bij vraag 1e De btw hoef je niet in te vullen.

Wordt de btw naar jou verlegd, dan vul je de omzet waarop de verlegging betrekking heeft in bij vraag 2a. De btw reken je zelf uit en die vul je ook in. Dit bedrag mag je weer aftrekken als voorbelasting op dezelfde aangifte. Per saldo is het dus 0.

De verleggingsregeling is in het leven geroepen om fraude met btw te voorkomen en is van toepassing op de onderstaande gevallen:

  1. Onderaanneming en uitleen personeel.
  2. Onroerende zaken
  3. Zakendoen met het buitenland
  4. Afval en oude materialen
  5. Executieverkopen
  6. Verkoop van goud
  7. Overdracht emissierechten
  8. Mobiele telefoons, laptops, tablets, spelcomputers en chips
  9. Telecommunicatiediensten tussen ondernemers die deze diensten verrichten

Er zijn in deze gevallen echter weer allerlei uitzonderingen en regelingen. Het voert te ver om deze allemaal in dit btweetje te noemen, daarom verwijs ik voor details graag naar de site van de belastingdienst.

© 2016 - 2021 Van Andel administratieve dienstverlening | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel